Bernard van Orley, Portrait de Marguerite d’Autriche

Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende zestiende eeuw. 

BOZAR trapt het Bruegeljaar af met een van zijn voorlopers: Bernard van Orley (1488-1541). Hij was een van de spilfiguren van het artistieke leven in Brussel. Op jonge leeftijd kwam hij aan het hoofd van een van de grootste kunstateliers van zijn tijd. Zijn vernieuwende stijl bekoorde de elite en de hoven van Margareta van Oostenrijk, Maria van Hongarije en Keizer Karel. Van Orley kreeg prestigieuze opdrachten voor luxueuze wandtapijten, schilderijen en glasramen. Naast de diverse opdrachten voor de politieke elite, had Van Orley ook een uitgebreid netwerk van invloedrijke geestelijken en humanistische intellectuelen als klanten. Om de grote vraag bij te houden, beheerde hij zijn atelier als een kunstenaar-ondernemer. Verscheidene leerlingen zoals Michiel Coxcie, Pieter Coecke van Aelst en Pieter de Kempeneer maakten later ook naam.

BOZAR brengt voor het eerst een honderdtal werken van Bernard van Orley samen uit de grootste collecties wereldwijd. 

Meer informatie:

Curatoren: Véronique Bücken, Ingrid de Meûter
Coproductie: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

bozar.be

Beeld:

Bernard van Orley, Portret van Margareta van Oostenrijk, na 1518 © Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België