Een zeldzame vroege tekening van Pieter Bruegel de Oude uit de jaren 1550

De publicatie Bruegel and Beyond – Netherlandish Drawings in the Royal Library of Belgium, 1500-1800 brengt meer dan honderd meestertekeningen uit de collectie van KBR samen. Het boek is het resultaat van een decennium onderzoek naar de tekeningen van oude meesters in de collectie van KBR en heeft ook oog voor het verhaal achter de verzameling. Bruegel and Beyond kwam tot stand in samenwerking met ruim dertig specialisten uit binnen- en buitenland. 

De tekeningen werden tot nu toe weinig bestudeerd en zijn zo goed als onbekend bij specialisten en het grote publiek. Het gaat om unieke, handgetekende bladen in verschillende materialen en technieken uitgevoerd op papier of perkament.

De tekeningencollectie van KBR

KBR herbergt de grootste collectie tekeningen van het land. Maar liefst 4.500 van de 25.000 tekeningen dateren uit de 16de tot de 18de eeuw. Tot de topstukken behoren werken van vooraanstaande kunstenaars uit de Lage Landen, onder wie Pieter Bruegel de OudePeter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Voor het eerst in de geschiedenis van de instelling werd deze prachtige verzameling ‘oude meesters’ als geheel bestudeerd.

Intensief traject

Bruegel and Beyond is het resultaat van ruim tien jaar wetenschappelijk onderzoek naar de tekeningen van oude meesters in het bezit van KBR. Tijdens dit intensieve traject werd de collectie in kaart gebracht, gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting konden bijna 400 tekeningen grondig worden gerestaureerd.

Meer informatie

Bruegel and Beyond verschijnt bij Hannibal Books in samenwerking met Yale University Press.
Bekijk de gedigitaliseerde collectie Europese tekeningen in Belgica.
Lees meer over het onderzoeksproject op de website van KBR.

Bruegel and Beyond: Netherlandish Drawings in the Royal Library of Belgium, 1500-1800
​Daan van Heesch, Sarah Van Ooteghem & Joris Van Grieken (red.)
​392 pagina’s, 30,5 x 24 cm (hardcover)
​Engelstalige editie
​ISBN 978 94 6436 638 9