The Wedding Dance Revealed

Het Detroit Institute of Arts (DIA) presenteert van 14 december 2019 tot 30 augustus 2020 de tentoonstelling Bruegel's ‘The Wedding Dance’ Revealed.

Het schilderij De Boerenbruiloftsdans werd als een sensationele ontdekking beschouwd toen het in 1930 door het museum werd aangekocht. Het is vandaag een van de twee belangrijkste Bruegelschilderijen in een Amerikaanse collectie, naast De Oogst in The Met.

De tentoonstelling toont de levensloop van het schilderij vanaf de creatie tot nu. Daarbij wordt de status van het schilderij als materieel object benadrukt, van de zeer vrije ondertekening en de dunne verflaag tot de conserveringsbehandelingen en restauraties waaraan het in de loop van de tijd is onderworpen. De tentoonstelling focust in eerste instantie op het huidige onderzoek naar de conservatie onder leiding van het Detroit Institute of Arts' Conservation Department, met inbegrip van onderzoek naar de unieke materialen, zoals geïmporteerd Baltisch eikenhout en Zuid-Amerikaanse cochenille, die zijn gebruikt om het schilderij te maken.

De interdisciplinaire benadering van het DIA biedt een 360°-blik op De Boerenbruiloftsdans, van het meest elementaire niveau tot de bredere historische context die de basis vormde voor de creatie van het werk, de latere receptie en de reis van Brussel naar Detroit.

Meer informatie
dia.org/bruegel