The Penitent Magdalene (Magdalena Poenitens) from The Large Landscapes ca. 1555–56

De tentoonstelling ’The Renaissance of Etching’ brengt de ontstaansperiode (circa 1490 tot 1560) van etsen op papier in beeld via 125 etsen van zowel bekende als minder bekende kunstenaars. Naast de prenten worden ook een selectie tekeningen, drukplaten, etsmaterialen, geïllustreerde boeken en harnassen gepresenteerd. 

De tentoonstelling toont de oorsprong van etsen aan het einde van de vijftiende eeuw in het atelier van Daniel Hopfer, een Duitse wapensmid die harnassen decoreerde. Hij zou de basis gelegd hebben voor de praktijk van het etsen op papier.

Daarna begonnen kunstenaars uit Duitsland, Vlaanderen, Italië en Frankrijk te experimenteren met het medium. Renaissanceschilders Albrecht Dürer, Francesco Parmigianino en Pieter Bruegel de Oude behoren tot de pioniers van het medium.

"When etching on paper was first introduced, the ease and access of the technique enabled artists to expand the reach of their work, and exchange ideas and images in a new way. This exhibition will offer a fascinating examination of this trailblazing moment, and an opportunity to appreciate a time in which the sharing of images—something we are so clearly immersed in today—underwent a revolutionary technical advancement."
Max Hollein, Director of The Met

De tentoonstelling besluit met de periode rond 1560, wanneer de techniek professionaliseerde en prentenuitgever Hieronymus Cock etsers tewerkstelde om prenten te creëren naar ontwerp van andere kunstenaars. Dit betekende een kantelpunt in het gebruik van etsen. Na een fase van experiment evolueerde de techniek naar een wijdverspreide methode die gebruikt werd door prentenmakers en prentenuitgevers. 

Voor de tentoonstelling werkt The Met samen met het Albertina Museum in Wenen, waar de tentoonstelling vanaf 12 februari 2020 te zien zal zijn. 

Meer informatie

De tentoonstelling loopt van 23 oktober 2019 tot 20 januari 2020 in The Met, New York. 
metmuseum.org

Beeld

The Penitent Magdalene (Magdalena Poenitens) from The Large Landscapes, ca. 1555–56, Johannes van Doetecum and Lucas van Doetecum after Pieter Bruegel the Elder, publisher Hieronymus Cock, collection The Met (CC0)